İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı

64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı’nda yer alan 46 nolu Eylemde “Sağlık araç ve gereçleri ile stratejik ve yerli ilaçların geri ödeme, fiyatlandırma ve ruhsatlandırma süreçleri iyileştirilecek” ve açıklamasında “Tedavinin sağlanmasında gerekli güvence alınmak kaydıyla, geri ödeme listesinden çıkarılacak ithal Ürünler belirlenecektir.” talimatından yola çıkılarak Eylem planına uygun olarak birden fazla jeneriği olan ithal ruhsatına sahip ürünlerin satış miktarları incelenmiştir. Piyasada herhangi bir arz sıkıntısı olmaması için ilk etapta, imal payı %50 ve üzerinde olan ürünlerinin yerelleşmesi için ilgili dernek, sendika ve firmalarla yapılan görüşmeler neticesinde bir takvim oluşturulmuştur.

Ülkemizdeki üretim yerlerine ilişkin kapasite değerlendirmesi de eş zamanlı yapılmış olup, üretim yerlerinin yeterli kapasiteye sahip oldukları görülmüştür.

İthalden imale geçiş kapsamında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin katılımı ile İthalden İmale Geçiş Komisyonu oluşturulmuş olup tüm süreç bu komisyon tarafından takip edilecektir.

Belirlenen takvime göre, 4 Nisan 2016 tarihi itibari ile belirlenen eşdeğer grupların yerelleşme sürecinin başlaması planlanmış olup, ilgili firmaların yerel üretime geçişle ilgili ürünleri için taahhütlerini TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Dairesine 22 Mart 2016’ya kadar vermeleri gerekmektedir. Yerelleşeme ile ilgili taahhütleri verilmeyen/verilemeyen ürünler için gerekçelerin 22 Mart 2016 tarihine kadar sunulması gerekmektedir.

Eylem planı çerçevesinde yapılan çalışmanın amacı ithal ürünlerin geri ödemeden çıkarılması olmayıp, öngörülebilir bir süre içerisinde yerel üretimi teşvik etmektir.

Yerelleşme sürecine verdiğiniz katkıdan dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

Adı
Tarih
Doküman
Ek
-
PDF