08.09.2022
islam-isbirligi-teskilati-iit-ulusal-duzenleyici-ilac-otoriteleri-ikinci-toplantisi-08092022121010


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ulusal Düzenleyici İlaç Otoriteleri İkinci Toplantısı 05-07 Eylül 2022 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantıya;  Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Tolga Karakan ve İİT üye devletlerinden çok sayıda temsilci katıldı.

Doç. Dr. Tolga Tolunay yaptığı konuşmada, ilk toplantının 2018 yılında Endonezya'da gerçekleştirildiğini hatırlattı; " Ülkemizde bu toplantının ikincisine ev sahipliği yaparak, hem ilk toplantının çıktıları üzerine sürdürülebilirliği sağlamak, hem de pandemiden öğrenilmiş dersler doğrultusunda üye ülkelerle yeni bir işbirliği vizyonunda uzlaşmak gayesi taşıyoruz. İİT ülkelerinde ve dünyada oldukça önem arz eden yeni, kaliteli, etkili ve güvenli aşı ve ilaçlara erişimin direkt muhataplarıyla görüşülmesinin, toplumlarımızın ortak çıkarlarına önemli katkılar sunacağına olan inancımız tamdır" dedi.

TİTCK Başkanı Dr. Tolga Karakan ise; “Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemi süreci bizlere başta aşı üretimi ve erişilebilirliği olmak üzere hastalıkların ortadan kaldırılması ve kontrol edilmesinde işbirliği yapmanın önemini bir kez daha göstermiştir.  Göreceli olarak etkileri azalmış görünen bu zorlu dönem ülkelerin proaktif, etkin ve yetkin olmasının ve bunun yanında ürün arzı noktasında kendi kendine yetebilirliğinin önemini ortaya koymuştur. Küreselleşen dünyada kendi kendine yetebilirlik ulusal boyutta mümkün değilken uluslararası örgüt olan ve dünyanın yaklaşık %25 nüfusunu temsil eden İslam İşbirliği Teşkilatı, bunu mümkün kılma fırsatını bizlere sunmaktadır.” diye konuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay konuşmasının ardından İİT Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Askar Mussinov ile birlikte toplantı alanındaki stantları gezdi.

Toplantıda, üye ülkelerin ilaç otoritelerinin faaliyetleri konuşuldu. Halk sağlığının korunması için yürütülen aşı çalışmaları değerlendirildi. Ayrıca klinik araştırma mevzuatları ve sahte- kaçak ürünlerle mücadele masaya yatırıldı. 

Önümüzdeki dönem için yol haritasının da belirlendiği toplantıya Prof. Dr. Ateş Kara, Doç. Dr. İhsan Ateş ve Prof. Dr. Emre Canpolat gibi alanında uzman bilim insanları katkı sağladı.

 TİTCK Başkanı Dr. Tolga Karakan toplantı kapsamında, Suudi Arabistan, Yemen, Fas, Afganistan, Bangladeş, Endonezya, Uganda, Pakistan ve İslami Kalkınma Bankası temsilcileriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

 

 

Galeri